Athena ajuda, acompanya i prepara a col·lectius amb risc d’exclusió que han patit situacions d’opressió i necessiten una nova oportunitat per avançar en el món laboral. El valor dels programes rau en la utilització d’escenaris pedagògics semblants als entorns laborals. Aquests ens permeten, a partir de la utilització de programes informàtics de simulació d’empreses, de metodologies participatives de les arts escèniques com el Teatre de l’Oprimit així com també el Treball de Processos (TP) com a mètode interdisciplinari que ofereix actituds i eines per a facilitar la transformació i el creixement tant a nivell individual com col·lectiu, treballant en la gestió de conflictes i problemes psicològics, físics i socials. També incorpora propostes d’art-teràpia i pràctiques no laborals. Actuem en situacions anàlogues a les que es donen en el món laboral.

Una metodologia innovadora que treballa simultàniament àrees clau en el procés d’ensenyament-aprenentatge i on el participant és el protagonista de la seva pròpia transformació.
Tot això es concreta en entorns empresarials simulats per a grups d’un màxim de deu participants, en els quals es treballen totes les fases de creació i desenvolupament del projecte empresarial a partir de la realitat emocional col·lectiva i individual del grup.

Col·lectius als quals va dirigit: col·lectius amb risc d’exclusió com les dones, persones nouvingudes, persones aturades de llarga durada o joves.programes

Programes per a joves

e-wOrTh (Barcelona)

És un projecte que potencia l’auto-ocupació i l’emprenedoria per tal de generar noves oportunitats laborals per a joves ex-tutelats i/o en risc d’exclusió social, en un marc de cooperació i solidaritat. Els/les joves treballaran el seu apoderament des de diferents esferes: simbòlic, corporal, social i laboral, en un programa que genera un espai de confiança i aprenentatge col·lectiu, que els permet plantejar-se una nova manera d’actuar socialment i laboralment.

Facilitem un espai de seguretat, on experimentar les relacions interpersonals en l’àmbit de l’organització empresarial a partir de la metodologia del Teatre de l’ Oprimit i del Treball de processos, com també, a través de l’entorn de simulació d’una plataforma de creació i posada en marxa d’una empresa, programa SEFED. La proposta és apoderar i acompanyar al jovent en el creixement personal i enfortiment en la projecció laboral, per mitjà de sessions d’acompanyament, vivencials i formatives d’àmbit empresarial, d’acord al seu nivell i objectius propis.

Projecte desenvolupat per l’Associació Athena i la Cooperativa Cúrcuma subvencionats per l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
1era edició any 2018

e-jovenTdOlot
(comarca de la Garrotxa, Girona)

 

 

 

Programes de creació d’espais d’economia femenina

e-Miss
 (Barcelona)

El projecte “e-Miss” està dirigit al col·lectiu de dones, amb diferents bagatges culturals, amb (dis) capacitats diverses, orientació sexual i identitat de gènere. La franja etèria comprèn d’entre 30 i 55 anys.

És un programa dirigit especialment a dones en desavantatge / vulnerabilitat social que han patit violència de gènere, dones en què la seva capacitat d’independència ha estat coartada, per la qual cosa moltes es senten insegures, temoroses, sense capacitat de decisió, sense xarxes socials d’acollida, la majoria amb baixos recursos econòmics, patiment de fòbies, pèrdua de la pròpia identitat, imatge corporal distorsionada, poca tolerància a la frustració, limitacions físiques i psíquiques, desconfiança en si mateixes, solen ser complidores del desig de l’altre, i han perdut els seus referents, són patidores de dolors físics i d’ansietat.

“e-Miss” és un projecte que pretén potenciar l’autoocupació i l’emprenedoria per tal de generar noves oportunitats laborals per a dones en risc d’exclusió social, en un marc de cooperació i solidaritat. Les dones treballaran el seu apoderament des de diferents arestes: simbòlic, corporal, social i laboral, en un programa anual que generarà un espai de confiança i aprenentatge col·lectiu, que els permetrà plantejar-se una nova manera d’actuar socialment i laboralment.

Facilitem un espai de seguretat on experimentar les relacions interpersonals en l’àmbit de l’organització empresarial a partir de diferents tècniques de les arts, sense deixar de banda, la dura realitat que porten rere, els drets arrabassats. La proposta és acompanyar la dona en el creixement personal i enfortiment per mitjà de tallers creatius i formatius per a la posada en marxa un projecte d’emprenedoria tèxtil, involucrant les seves competències i generant un marc prelaboral. A partir d’aquesta experiència es podran plantejar nous horitzons professionals amb l’acompanyament necessari a cada etapa.

El nostre principal objectiu és incidir en la participació real d’ aquestes dones en situació de vulnerabilitat, per tant en risc de quedar excloses dels espais de socialització i desenvolupament laboral que potencia l’ emprenedoria tèxtil.

Projecte desenvolupat per l’Associació Athena, la Asociación Cultural La Quinta Pata i L’Espai la Tregua subvencionats per l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona
1era edició any 2018

e-referenTdOlot
 (comarca de la Garrotxa, Girona)

“e-Referent” és un projecte per la ciutat d’Olot que pretén potenciar l’autoocupació i l’emprenedoria del sector tèxtil per tal de generar noves oportunitats laborals per a dones en risc d’exclusió social, en un marc de cooperació i solidaritat.
La comarca de la Garrotxa és un referent del sector tèxtil, tant pel que fa al desenvolupament empresarial i professional, com amb estudis professionals enfocats cap aquest sector. Per això creiem que és una doble oportunitat, tant pel desenvolupament del territori com per a l’apoderament de les dones.
El projecte pretén promoure i apoderar el col·lectiu femení més vulnerable per diferents motius, per tal de reforçar la seva participació, tant social com professional, dins el teixit professional i/o empresarial de la nostra comarca, de manera que es promogui la convivència, així com també combatre l’exclusió, marginació i desigualtats que sol afrontar aquest col·lectiu davant nous reptes.

Projecte desenvolupat per l’Associació Athena amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.
Primera edició 2018-2019